Blog posts // Follow-up

Att enbart arbeta hårt gör dig inte till en vinnare

5 years ago

By Albin Zahlin

Continue reading ↓

Kylan har så smått intagit Sverige och höstmörkret slutar aldrig att chockera varken mig eller mina kollegor när eftermiddagarna börjas kännas som natt. Ett av få ljuspunkter i detta mörker, i min mening, är den annalkande skidsäsongen och med det även introduktionen av Vinterstudion! Detta kult-förklarade vintersportprogram som lyckats bli många hems nya brasa under vintermånaderna. Det är TV:n som lyser upp rummen under helgförmiddagarna (med möjlig assistans av ett par tända ljus) och det är i soffan framför densamma som familjer samlas tillsammans med sin helgfrukost med en värmande kopp kaffe.

När jag själv sitter i soffan och ser Charlotte Kalla spurta hem ännu en seger kan jag inte sluta att fascineras över vad Kalla och alla andra idrottare gör för att ta sig till toppen. Hur de vecka efter vecka, oavsett om det är försäsongsläger i ösregn eller OS-final med tusentals åskådare, gör allt de kan för att maximera sin prestation under tävlingsdagarna för att komma in först över mållinjen.

I helgen gästades Skavlan av världens segerrikaste skidskytt genom alla tider, Ole Einar Bjørndalen. Bjørndalen har förutom sina 8 OS-guld och 20 VM-guld även vunnit närmare 100 världscupsegrar. Ett sanslöst facit, som tydligt visar på hur han som individ lyckats maximera sina förberedelser för att vara som bäst när det gäller. Ett tydligt tecken på Bjørndalens dedikation var när han inför sitt hemma-VM i Norge 2016 varit förkyld under försäsongen och missat värdefull träningstid. Han gav i den situation inte upp utan gjorde om sitt träningsschema för att ge sig själv så goda möjligheter som möjligt för att lyckas. Detta innebar att han valde att isolera sig i en husbil under tre månaders tid bredvid den kommande tävlingsstadion i Holmenkollen. Där bodde han 25 meter från längdspåret och 150 meter från skjutvallen vilket resulterade i att han senare skulle åka hem med ett guld, två silver och ett brons.

Under intervjun belyste även Bjørndalen andra aspekter som hjälpt honom att samla ihop sin segersamling. Det var inte mängden träning som han då lyfte fram som grunden i sin framgång utan det var andra typer av uppoffringar. Han har under hela sin karriär undvikit resor och folksamling för att minimera risken att bli sjuk. Alkohol valdes bort vid 12 års ålder för att träningen skulle ge maximal effekt. Och under 20 års tid som aktiv idrottare firade han inte jul hemma med familjen då han varit på höghöjdsläger för att öka de röda blodkropparna i sitt blod. Det har helt enkelt inte enbart varit mängden träning som tog Bjørndalen till sin framgång utan även på vilket sätt träningen genomfördes gällande vila, höghöjdsträning och många andra parametrar för att träna så optimalt som möjligt.

På samma sätt säkerställer inte mängden arbete eller mängden av nya erfarenheter att du eller din organisation kommer att lyckas på ett optimalt sätt. Korrelationen finns givetvis där men om vi inte gör rätt saker kommer vi inte ta oss hela vägen. Vi kommer aldrig få samma segerfacit som Ole Einar Bjørndalen bara för att vi går tidigt till jobbet innan solen gått upp och kommer hem när solen gått ner (beskrivningen passar in bättre under sommarmånaderna).

Jag tror inte hemligheten i att lyckas är antalet arbetstimmar vi lägger ner. Jag tror inte heller att företaget med tjockast strategiplan kommer att bli världsledare på sin marknad. Inte heller tror jag att personen med flest erfarenheter alltid kommer att vara bäst. Givetvis påverkar flera av dessa områden. Att arbeta hårt är en hygienfaktor för att bli bäst. Men det är inte via nya erfarenheter som vi faktiskt utvecklas, det är via den efterföljande reflektionen. Det är reflektionerna och analyserna som gör så att vi kan optimera våra insatser genom att göra rätt åtgärder som verkligen skapar effekt. Stannar vi inte upp för reflektion kommer vi inte lära oss av tillfällena när vi misslyckas, och vi kommer absolut inte lära oss av de tillfällen när vi på riktigt lyckas.

Så gå hem en kvart tidigare idag. Stanna upp och reflektera över de nya erfarenheter som du samlat på dig under dagen och vad du kan ta med dig av dessa lärdomar. Kanske behöver du också börja med höghöjdsträning istället för att gneta på i samma skidspår som tidigare. Det är först när vi gör dessa slutsatser utvecklingen på riktigt kan ta stora kliv framåt. Det är då vi kan gå från att vara bra, till att vara bäst. Lycka till!

About the author

Albin Zahlin är målstyrningskonsult hos The Information Company, med erfarenhet från kunder som Lantbrukarnas Riksförbund, Trygghansa och Jula.

+46 703 80 37 75 LinkedIn

Do you need help?