Blog posts // Actionable targets

Från mål till målstyrning på några veckor

7 years ago

By The Information Company

Continue reading ↓

Vi har nyligen tillsammans med en kund tagit fram och definierat deras målstyrning för 2017 på väldigt kort tid. För att lyckas med detta har det krävt en hel del disciplin och fokus, både från oss som konsulter men även från kunden, något som jag tror har gynnat just denna grupp.

Vi började resan i december med uppstartsmöte intervjuer och workshop. Vi lyckades landa i ett bra upplägg och glada och peppade inför nya året och med ett nytt tydligt fokus klev vi in i 2017, och förverkligande av projektet.

För att målstyrningen ska förankras och förverkligas tror vi att en bra visualisering är en stark framgångsfaktor, och att sedan kunna lita och tro på de utfall vi har. Detta arbete har fortlöpt under första veckorna av året för att vi redan i februari skulle kunna se första utfallen för januari! Och vi lyckades, men såklart med några lärdomar.

Nedan följer tre tips för att lyckas att införliva målstyrning i verksamheten.

  • Det är viktigt att målstyrningen har ett tydligt syfte och fokus för att vi ska tror på att vi kommer att göra skillnad.
  • Det kan tyckas enkelt och självklart vilka mått som ska indikera förflyttningen men arbetet kräver ofta mer tid än förväntat! Det vi gjorde som var bra var att ta tag i definiering av mått på en gång.
  • Våga lita på att måtten indikerar riktningen även om vi inte fångar allt i alla mått. Vi måste även lita på att våra analyser och vår kunskap om verksamheten för att komplettera den insikt vi får av ett mått.

Nu hoppas vi vi tillsammans med kunden kan skapa en stark förankring av vald målstyrning som hjälper dem att nå sina mål! Det är trots allt det arbete man lägger ner under året som skapar förflyttningen på riktigt och gör målstyrningen riktigt lyckad!

About the author

Christoffer är delägare och målstyrningsexpert på The Information Company. Han har under sina år på TIC hjälpt över 40 organisationer att nå sina mål, och är även ansvarig för vår onlineutbildning inom målstyrning

+46 709 66 05 20 LinkedIn

Do you need help?