Blogginlägg // Målnivåer

Stretcha inte ihjäl dig

2 years ago

By Christoffer Parmbäck

Continue reading ↓

Att sätta stretchade mål gör att du presterar bättre - eller?

Det finns mycket forskning som visar på de positiva effekterna av att sätta stretchade mål. Tanken är att de ska verka motiverande och få organisationer och människor att vilja komma längre. Men det pratas inte lika mycket om riskerna, där de istället har en demotiverande effekt. För att få utväxling av stretchade mål är det inte bara att sätta 100 istället för 50, det måste göras med eftertanke.

Det är omöjligt att nå ett stretchat mål genom att fortsätta göra likadant som man gjorde innan. Minst en av två saker måste hända för att inte hamna på samma nivå som tidigare eller enbart fortsätta i tangentens riktning:

  1. Du gör samma saker som du gjorde tidigare, men du gör dem bättre
  2. Du gör andra saker, vilka är bättre än de du gjorde tidigare

Som med allt annat krävs resurser för att någon av punkterna ska kunna hända. Därför bör man inte lura sig genom att stretcha alla mål som finns, utan var selektiv och välj ut de allra viktigaste. Ingen kan göra allt, varken som organisation eller individ, så tillåt dig att prioritera.

Se även till att ha en realistisk bild av de förutsättningar målet sätts utifrån. Ett stretchat mål är inte bara att ta det senaste utfallet och sedan höja det, utan ibland kan även en negativ eller konstant utveckling vara stretchad. Om man har en negativ trend eller befinner sig på en minskande marknad kan det vara nog så svårt att lyckas hålla sig kvar på den nivå man ligger.

Så sätt stretchade mål, men tro inte att det räcker med att bara ta alla mål och höja dem till skyarna för att skapa resultat. Det är tyvärr svårare än så.

About the author

Christoffer Parmbäck är projektledare och målstyrningskonsult på The Information Company. Under sina år hos oss har han arbetat med över 25 kunder, bland annat Tele2 och Kronfågel.

+46 709 66 05 20 LinkedIn

Related posts

Blog posts

Sätt målnivåer som visar att vi ska förflytta oss

Året går mot sitt slut. För många handlar det om att lägga in en sista spurt för att nå sina mål för 2019. Det kan dock vara svårt att inte blicka mot…

1 year ago

By Christopher Bratt

Read more »

Blog posts

Få en bra start på året!

Ok, målen för det nya året är satta. Skönt! Men har ni verkligen gjort de förberedelser som krävs för att få en flygande start?     Här kommer två …

2 years ago

By johannesingerby

Read more »

Do you need help?