Blog posts // Visualization

Underskatta inte vikten av en rolig visualisering

6 years ago

By The Information Company

Continue reading ↓

Jag blir alltid lika glad när jag ser lite roligare och mer kreativa lösningar på hur man kan följa upp mål och nyckeltal i organisationer. I många företag så kan styrning och uppföljning likställas ett siffergnagande där ansvariga veckovis går igenom statusen för medarbetare. Oftast så underskattar man vikten av en tydlig och agerbar uppföljning, men även en rolig uppföljning. Jag är helt övertygad om att både målkännedomen och viljan till att bidra till ett mål blir starkare ju roligare själva visualiseringen är.

Ett exemplariskt fall är Tullängsgymnasiets mål att minska matsvinnet på skolan. Om elever och lärare lyckas slänga så lite mat som möjligt en vecka får de dessert varje dag veckan efter – och visualiseringen är hands down riktigt grym. Det är absolut värt att tänka till kring just den här frågan och skapa en ”populärversion” av styrningen/uppföljningen som inte innehåller traditionsenliga excelvisualiseringar utan något som känns mer spännande och nöjsamt. Effekterna av ett tydligt mål med en rolig visualisering har inte dröjt för Tullängsgymnasiets del; ”på Restaurang Tullängens instagramkonto hetsar eleverna varandra att äta upp istället för att slänga mat. “Jag ska äta all mat så att det inte ens kommer finnas kvar för någon att slänga”, skrev en elev till sin kompis där under fredagen” (aftonbladet.se).

Related posts

Mål skapar resultat

Att sätta mål påverkar de resultat som vi åstadkommer på riktigt, som individer och som organisationer!…

2 years ago

By Albin Zahlin

Read more »

Blog posts

Tre kriterier för visualisering som The New York Times borde fundera på

I förra veckans amerikanska presidentval följde många The New York Times valvaka, där en av de presenterade visualiseringarna bestod i en cirkulär mät…

5 years ago

By Gustaf Hult

Read more »

Do you need help?