Blog posts // Actionable targets

Vad har målstyrning och skidåkning gemensamt?

5 years ago

By David Holmberg

Continue reading ↓

Målstyrning är ganska likt skidåkning. I alla fall den där magiska åkningen i orört höftdjupt puder i en gles skog i strålande sol. Det slog mig, mitt under ett fantastiskt åk nerför en baksida i Kiroro, Japan i förra veckan. Det kanske låter lite krystat för alla er som vet att min passion i livet är just skidåkning och mitt stora professionella intresse är målstyrning. Men handen på hjärtat har de mycket att lära av varandra.

Vi hade kämpat ett par timmar på stighudar uppför för att komma till åket. Under kämpandet uppför kändes det i perioder inte värt det, precis som det kan kännas under perioder när man kämpar på med detaljerna för att konkretisera sina mål i rätt måttdefinitioner. Väl framme låg hela åket i blickfånget och jag kunde se slutmålet i dalen långt där nere. För att lyckas få flyt i åkningen måste jag hålla blicken långt fram mot slutmålet, men samtidigt vara mycket närvarande i nuet för att inte sluta i en av de många björkarna. När man lyckas med det skapas en fantastiskt flyt i åkningen som både parerar hinder här och nu och samtidigt tar en närmare och närmare slutmålet. Precis som konsten att hantera lång- och kortsiktiga mål.

Det viktigaste i det åket var dock att öppna upp sinnena och supa in det unika i just denna situation och påminna mig om hur unik just denna upplevelse var för att verkligen känna glädje, entusiasm och eufori. Då smittar det av sig på åkningen som blir lekfull och lätt. Precis på samma sätt är nyckeln till att nå mål i organisationer att skapa entusiasm och engagemang kring målen hos medarbetarna.

Nästa gång du slänger dig ut i backarna så reflektera kring vad du kan ta med dig till din vardag, så förenar du nytta med nöje. Det gör jag!

About the author

David Holmberg har över 20 års erfarenhet av strategi- och styrningsfrågor. Han har varit rådgivare åt över 90 organisationer inom den privata, offentliga och idéburna sektorn.

+46 705 52 08 64 LinkedIn

Related posts

Blogginlägg

Hur ska min verksamhetsplan se ut?

Hur utformar man egentligen en bra verksamhetsplan? Och vad ska den egentligen innehålla? Detta är frågor som nya kunder ofta ställer till mig men som…

1 year ago

By Albin Zahlin

Read more »

Blog posts

Varför blir så få motiverade av företagets mål?

Enligt en undersökning gjord av Gallup (2013) är endast 16% av svenskarna engagerade i sina jobb, övriga är antingen likgiltiga eller negativt inställ…

4 years ago

By johannesingerby

Read more »

Do you need help?