Blog posts // Data gathering

Vad vill jag veta?

6 years ago

By Christoffer Parmbäck

Continue reading ↓

”I februari omsatte vi vårt lager 10 gånger”, säger chefen och konstaterar att det är en all time high.

”Perfekt”, tänker ekonomichefen, ”ingen oro för likviditeten på grund av inkurans i lagret”. På andra sidan bordet sitter leveransansvarige och fruktar att leveranstiden kommer bli för lång då det inte finns tillräckligt med varor i lagret. Medan ekonomichefen börjar fundera över hur de kan få utfallet 12 nästa månad har leveransansvarige redan gjort en krisplan som ska sänka det till 5.

Vem har rätt? Är det viktigare för oss att vi har kortsiktig likviditet eller att våra kunder får sina varor i tid och således vill handla från oss igen nästa månad?

Ett nyckeltal är sällan entydigt utan kan ofta innebära olika saker för olika personer. Att ha en uppföljning av ett nyckeltal utan att vara medveten om varför just det nyckeltalet tittas på, eller att mäta bara för att mäta, kan innebära att vissa medarbetare springer åt vänster medan andra springer åt höger.

Valet av ett nyckeltal måste komma som en konsekvens av ett informationsbehov. Detta informationsbehov är alltså vad som först behöver definieras och förankras för att rätt nyckeltal ska följas upp och leda till rätt sorts agerande. Så innan du svarar på frågan ”vad ska jag mäta?”, svara på frågan ”vad vill jag veta?”

About the author

Christoffer Parmbäck är projektledare och målstyrningskonsult på The Information Company. Under sina år hos oss har han arbetat med över 25 kunder, bland annat Tele2 och Kronfågel.

+46 709 66 05 20 LinkedIn

Related posts

Video library

Använd data rätt med tre enkla frågor

Organisationer har tillgång till alltmer data. Men det innebär inte nödvändigtvis att människor i organisationen får fler insikter eller agerar annorl…

6 years ago

By johannesingerby

Read more »

Blog posts

Gör nytta av din data

Enligt Gartner kommer företag om fem år värderas utifrån den information de besitter, där bland annat volym, mångfald och kvalitet kommer vara viktiga…

5 years ago

By Christoffer Parmbäck

Read more »

Do you need help?