Blogginlägg // Uppföljning, Beslut

3 medskick inför 2019 års uppföljning

5 years ago

By Albin Zahlin

Continue reading ↓

Jag vet inte hur du uppfattade slutet av 2018 men för min personliga del var det hektiskt.

Det mer rutinmässiga arbetet med deadlines växlade upp samtidigt som planerna för 2019 skulle färdigställas. När väl julen väl kom och automeddelandet om ledighet kunde aktiveras på mejlen kände jag mig både nöjd med det jag, mina kollegor och kunder åstadkommit under 2018, samtidigt som jag så smått började ställa in siktet på 2019. Och det är där vi är idag. 2019 har rivstartat och nu ska planerna på riktigt verkställas, och de högt uppsatta målen ska faktiskt nås.

Eftersom många av er läsare kommer att ha någon form av uppföljning vid månadsskiftet skulle jag vilja dela med mig av 3 korta medskick som alltid är viktigt att påminna sig om.

Det handlar om beteenden

Jag är en stor förespråkare för tydlighet och struktur, men all struktur och alla fördefinierade processer i världen är inget värt om det inte driver ageranden. Våga att fokusera på förändrade beteenden och de ageranden dina mål är till för att förstärka snarare än att all verksamhet ska passa in till 100% i en fördefinierad mall. Mål och strategier är värdelösa om de fastnar i en 30-sidors rapport och inte påverkar individers faktiska vardag.

Det är okej att misslyckas

Att definiera mål leder i stort sätt alltid fram till en tidpunkt när vi misslyckas att nå upp till dem. Antingen har vi svårt att komma igång, eller så går vi ut alldeles för hårt likt många av de personerna med ett nyårslöfte kring att börja träna. Vi kommer att misslyckas, och det är när detta sker som det kommer avgöras om 2019 är ett år som vi ser tillbaka på med stolthet eller ej. Misslyckas är naturligt och något som alltid händer om vi har utmanande mål, men gör vi allt i vår makt för att inte misslyckas två gånger i rad då kan effekten av våra mål visa sig på riktigt. Ger du dig inte ut och tränar en vecka för att det är för mycket på jobbet eller att vädret är dåligt, gör då allt du kan för att du veckan efter når ditt mål. På samma sätt, når du inte upp till säljmålet i januari fokusera då och gör det du kan för att nå upp till det månaden efteråt. Det är när vi ställer om och inte låter ett hinder på vägen eller en felkörning hindra oss att komma fram till vårt mål.

Våga fatta aktiva beslut

Oavsett om vi når våra mål eller ej kommer omständigheterna att förändras. Det kommer kontinuerligt krävas nya aktiviteter och åtgärder för att bemöta de utmaningar och förändringar som kommer att uppstå under 2019. När vi ställs inför detta, våga fatta beslut! Det är lätt när vi har en värld av möjligheter att fastna i att inte göra ett aktivt val och låta tiden gå. Men vi lurar oss själva. Även passiviteten är ett val som enbart kommer försätta oss i ett lotteri med sämre möjlighet för oss att faktiskt dra några lärdomar i framtiden. Så när uppföljningen sker, våga fatta aktiva beslut, oavsett om de innebär ytterligare analyser och utredningar, eller ett beslut om att avvakta för att se effekten av tidigare genomförda åtgärder.

 

About the author

Albin Zahlin är målstyrningskonsult hos The Information Company, med erfarenhet från kunder som Lantbrukarnas Riksförbund, Trygghansa och Jula.

+46 703 80 37 75 LinkedIn

Do you need help?