Blogginlägg // Styrning, Övrigt

Sätta fokus eller släcka bränder

3 years ago

By Erik Svedberg

Continue reading ↓

Nu när de flesta börjar komma tillbaka från semestern, välkomnas många av en överfull inkorg och en lista över saker som helst skulle vara gjorda igår. Instinkten hos de flesta är nog att ta tag i det direkt, börja beta av listan och samtidigt försöka prioritera mellan vad som är viktigast att ta tag i först.

Om du tillåter dig att motstå den impulsen, att stänga in dig och beta av listan, så kan du finna en svårmatchad möjlighet att samla organisationen bakom ett gemensamt fokus och tydliga prioriteringar. För när vi kommer tillbaka från semestern finns det en period där vi är mer mottagliga för information, innan vi hinner komma till den punkt där höstens arbete är i full sving. Och nu om någon gång är det extra viktigt för många organisationer att våga sätta fokus och tydliga prioriteringar.

Börja istället med att fråga er själva vad som är viktigast just nu, vad som kommer att ge störst effekter, vad som krävs av medarbetarna för att vi ska nå dit och samtidigt fundera på vad som faktiskt inte är lika viktigt just nu. Genom att gå igenom den här processen och ta fram tydliga mål, kommer vi också skapa ett gemensamt fokus och ge oss möjligheten att tydligt prioritera i vårt dagliga arbete.

Att tydligt kommunicera ut våra mål till resten av organisationen kommer leda till medarbetare som vet vad vi jobbar mot, hur de ska välja mellan uppgift X och Y beroende på hur det korrelerar med våra mål samtidigt som det bidrar till att skapa en röd tråd från enskild medarbetare uppåt i organisationen – och vice versa.

Så innan du dyker ner i poolen där mail och ’att-göra-listan’ väntar, samla tankarna vid poolkanten och ta fram en plan med tydliga mål – dyk sedan i tillsammans med resten av organisationen och ta er an utmaningarna lika synkroniserat som en grupp konstsimmare.

 

Källa: https://hbr.org/2014/09/what-to-do-on-your-first-day-back-from-vacation

About the author

Erik Svedberg arbetar som målstyrningskonsult hos The Information Company.

+46 731 58 93 82 LinkedIn

Do you need help?