Blogginlägg // Uppföljning, Övrigt

Att besvara de svåra frågorna

för 1 år sedan

Av Albin Thureson

Läs vidare ↓

Att ge förutsättningar för prestation och för att ingjuta motivation påverkas av flera faktorer. En av dessa är att vi behöver ställas inför problem som är lagom svåra. Problemen ska inte vara så enkla så att vi blir understimulerade, men samtidigt inte så svåra så att det känns omöjligt att lyckas. I teorin fungerar detta oftast väldigt bra men ibland ställs vi inför problem som är svårare än vi vill, och hur gör vi egentligen då? 

En tankesätt jag själv brukar använda mig av har jag hämtat från den legendariska investeraren Charlie Munger som tillsammans med Warren Buffett driver Berkeshire Hathaway. Munger fick en gång följande fråga från en ung kille med stora ambitioner: ”Vilka råd skulle du vilja ge till någon som mig, för att lyckas i livet?”. Munger svarade då killen med en retsam underton, ”Ta inte kokain, tävla inte mot tågen över rälsen, och undvik alla AIDS-situationer”. Med andra ord: för att lyckas, undvik att misslyckas!

Munger besvarade den svåra frågan med besvara den inverterade frågan. Så istället för att bli demotiverad och ge upp för att frågan var för svår försökte han vända på huvudfrågeställningen, och det är detta som även du och jag kan anänvda oss av. Om vi till exempel genomför ett analysarbete och har svårt att besvara frågeställningen hur får vi nöjda kunder kan vi svara på hur får vi missnöjda kunder. Eftersom vi vanligtvis hör mer från de som är missnöjda än de som är nöjda kan detta vara ett sätt att skapa nya insikter och förhoppningsvis göra att vi faktiskt lyckas, genom att undvika att misslyckas.

Om författaren

Albin Thureson är målstyrningskonsult hos The Information Company, med erfarenhet från kunder som Lantbrukarnas Riksförbund, Trygghansa och Jula.

+46 703 80 37 75 LinkedIn

Relaterade inlägg

Blogginlägg

Få till en effektivare uppföljning

Årets första uppföljning står för dörren eller har kanske redan gjorts. Möten som inte sällan har begränsat med tid och som kräver effektivitet. Hu…

för 2 år sedan

Av Johanna Andersson

Läs mer »

Blogginlägg

Snart halvtid. Hur går det?

Om bara 20 dagar har halva året gått. Det är halvtid för att nå sina årsmål. Det känns ju väldigt rimligt att då ställa sig frågan "Hur går det"? På e…

för 5 år sedan

Av David Holmberg

Läs mer »

Behöver du hjälp?