Blogginlägg // Agerbara mål

Målstyrning i vardagen

3 år sedan

Av Gustaf Hult

Som såväl nyexaminerad ingenjör och nyanställd målstyrningskonsult känns det otroligt inspirerande att dagligen få jobba med att hjälpa organisationer att prioritera mellan, och därmed nå, ambitiösa mål.

Efter endast två veckor som målstyrningskonsult har jag hunnit med att känna igen många principiella tankar och idéer från vardagen. Framför allt vikten av att inse att man inte kommer bli världsmästare på allt utan våga välja vad som är viktigast.

Som träningstokig hade jag länge inställningen att bli världsmästare på samtliga övningar i gymmet. Det gjorde förvisso att jag höll igång träningen och blev okej på det mesta, men å andra sidan nådde jag inget av de mål jag satt upp vilket i sin tur skapade frustration och besvikelse. Sedan ett år tillbaka vågar jag välja vilka delar av träningen som är viktigast och har i dessa överträffat mig själv gång på gång. Samtidigt bibehåller jag min prestation inom de lägre prioriterade övningarna, men lägger inget fokus på att slå rekord inom dessa.

Att våga satsa på ett område är bevisligen användbart i privatlivet, och utgör även en central del inom målstyrning. För att just er organisation ska bli bäst på det ni gör måste ni våga släppa tanken om att bli världsmästare i samtliga discipliner och våga uttala vad som är viktigast. Inte nog med att detta ökar sannolikheten att organisationen faktiskt når detta mål så ökar även individens motivation då man enklare kan urskilja sitt eget bidrag.

Relaterade inlägg

Blogginlägg

Varför ska man vara en ”smart” organisation?

Detta inlägg är författat av Pontus Wadström, A Real Movement, associerad samarbetspartner och forskningsansvarig på TIC. Inlägget publicerades urspru…

2 år sedan

Av Josefine Lindenberger

Läs mer »

Blogginlägg

5 frågor för att förankra mål

I dessa planeringstider vill jag passa på att påminna om vikten av förankring av mål. Det räcker alltså inte att bara sätta målet, man måste prata om …

3 månader sedan

Av johannesingerby

Läs mer »

Prenumerera på bloggenVad tycker du?

Kommentera gärna här nedan. Obligatoriska fält är märkta *

Inga kommentarer än