Blogginlägg // Agerbara mål

Målstyrning i vardagen

för 6 år sedan

Av Gustaf Hult

Läs vidare ↓

Som såväl nyexaminerad ingenjör och nyanställd målstyrningskonsult känns det otroligt inspirerande att dagligen få jobba med att hjälpa organisationer att prioritera mellan, och därmed nå, ambitiösa mål.

Efter endast två veckor som målstyrningskonsult har jag hunnit med att känna igen många principiella tankar och idéer från vardagen. Framför allt vikten av att inse att man inte kommer bli världsmästare på allt utan våga välja vad som är viktigast.

Som träningstokig hade jag länge inställningen att bli världsmästare på samtliga övningar i gymmet. Det gjorde förvisso att jag höll igång träningen och blev okej på det mesta, men å andra sidan nådde jag inget av de mål jag satt upp vilket i sin tur skapade frustration och besvikelse. Sedan ett år tillbaka vågar jag välja vilka delar av träningen som är viktigast och har i dessa överträffat mig själv gång på gång. Samtidigt bibehåller jag min prestation inom de lägre prioriterade övningarna, men lägger inget fokus på att slå rekord inom dessa.

Att våga satsa på ett område är bevisligen användbart i privatlivet, och utgör även en central del inom målstyrning. För att just er organisation ska bli bäst på det ni gör måste ni våga släppa tanken om att bli världsmästare i samtliga discipliner och våga uttala vad som är viktigast. Inte nog med att detta ökar sannolikheten att organisationen faktiskt når detta mål så ökar även individens motivation då man enklare kan urskilja sitt eget bidrag.

Relaterade inlägg

Event

Att sätta mål och involvera 250 medarbetare

För någon vecka sedan hade vi på TIC besök utav Erik Pihlo, CFO, och Susanne Nilsson, ekonomichef och projektledare, på Lantbrukarnas Riksförbund (LRF…

för 2 år sedan

Av Sofia Lundgren

Läs mer »

Blogginlägg

Rätt mål?

Vi brukar ofta prata om mål och vikten av att veta vart man ska men minst lika viktigt är också att då och då utvärdera om målen och riktningen man sa…

för 6 år sedan

Av Josefine Vahlberg

Läs mer »

Behöver du hjälp?