Blogginlägg // Mått

Mät för att ändra vanor

för 6 år sedan

Av Josefine Vahlberg

Läs vidare ↓

För ett tag sedan blev jag medveten om "hälsoappen" i Iphone. Appen håller reda på hur många steg man tagit, vilket avstånd de stegen motsvarar, hur många trappor man gått i (och en mängd andra grejer man kan ställa in om man vill) och visar statistik på hur man presterat och ger ett snitt för exempelvis den senaste veckan eller månaden.

Den här appen är ett typiskt exempel på vad mätningar kan göra för skillnad. Jag gillar att gå men har nu fått en extra motivation – det syns ju i appen! Och bara att veta att mina steg räknas gör dessutom att jag blir mer medveten om mina alternativ. Jag tänker helt enkelt lite extra på den där vardagsmotionen och det händer oftare nu att jag struntar i att ta tunnelbanan om jag bara ska någon station och istället går den sträckan. Om man dessutom har en kompis går att jämföra sig med blir det en kul pepp-grej av det hela – vem har gått mest eller längst? Kan man närma sig ett snitt på 10 000 steg per dag?

Jag tror att vi skulle kunna göra mer av de saker vi vill om vi skulle köra på ungefär samma princip i andra sammanhang med saker man vill göra men som man av någon anledning inte kommer sig för att göra. Vill du läsa mer? Börja ta tid på hur länge du läser, eller om du blir stressad av det, räkna antal sidor du läst. Poängen med mätningen är inte nödvändigtvis mätningen i sig utan effekten av den – att du tänker mer på vilka val du har och blir mer medveten om vad du gör. Om man vill göra något annorlunda – fundera ut vad det är och hur du kan synliggöra det för dig själv och ge det ett försök.

Relaterade inlägg

Blogginlägg

Hur mäter man kundnöjdhet?

Det här med att hitta relevanta mått att följa löpande under året är ju en generell utmaning som de flesta som gett sig på någon form av kvantitativ u…

för 2 år sedan

Av johannesingerby

Läs mer »

Videobibliotek

Sortera era mått och prestera bättre

Att ha ett tydligt syfte med de indikatorer som organisationen använder sig av är grundläggande för att realisera och maximera effekten av sin styrnin…

för 4 år sedan

Av johannesingerby

Läs mer »

Behöver du hjälp?