Blogginlägg // Agerbara mål

Patienten i fokus vs patientens fokus

för 7 år sedan

Av The Information Company

Läs vidare ↓

Sjukvården i Sverige genomgår just nu flera stora organisationsförändringar. För att tillmötesgå det ökade vårdbehovet så byggs sjukhusen ut men också om (se Nya Karolinska och Framtidens Akademiska sjukhus).

Sverige har genom åren lyckats stadga sig som världsledande inom forskning och bidragit till viktiga medicinska upptäckter inom olika specialiseringar. Dock så ser vi idag att utvecklingen mot just en mer specialiserad vård fått till följd ett antal ”biverkningar” som sjukhusen nu försöker åtgärda. En sådan är att patientens möte med vården upplevs som fragmenterad och uppdelad.

För organisationen så har detta inneburit att interna förändringar och verksamhetsstyrningen tagit utgång i den egna avdelningen/funktionen. Patientens upplevelse har lyfts fram i inledningen men inte behandlats i någon större utsträckning i det utförda arbetet. Fokus har istället varit på den aktuella processen eller funktionen inom vårdsystemet som ämnar att förbättras. Patienten har placerats som ett objekt utanför systemet och några faktiska patientprocesser redovisas väldigt sällan. Vi ser dock en förändring idag där allt fler sjukhus nu försöker placera patienten i centrum. Men att ha patienten i fokus skiljer sig från att anamma patientens fokus. Genom att konstant fråga oss själva ”hur kommer den här förändringen att förbättra upplevelsen för vår patient ” kan vi egentligen förstå vilka förändringar som faktiskt adderar värde; inte genom att driva frågor som via någon lång resonemangskedja i slutändan påverkar ”patienten i centrum”.

Relaterade inlägg

Blogginlägg

Hur får man medarbetare att acceptera mål som sätts?

Nu när hösten är här på riktigt och rutinerna efter semester börjar cementera sig igen är det dags att blicka framåt mot det sista kvartalet på året o…

för 3 år sedan

Av Erik Svedberg

Läs mer »

Blogginlägg

Rätt fokus för att få mer gjort

Att mål har en positiv påverkan på människor och organisationer när det gäller att få saker gjorda vet vi. Vad som dock är mindre utforskat är frågan …

för 7 år sedan

Av Christoffer Parmbäck

Läs mer »

Behöver du hjälp?