Igår gick det att läsa i Dagens Industri (DI) att regeringens mål är att Sverige ska ha Europas lägsta arbetslöshet till 2020. Dock har regeringen ännu inte gett besked om vilken grupp som omfattas av målet och därmed blir målet i princip verkningslöst eller till och med kontraproduktivt.
I avsaknad av tydlighet uppstår istället en absurd diskussion kring vad definitionen av målet borde vara. Mikael Sjöberg, chefen för Arbetsförmedlingen uppgav till DI att han helst skulle se att endast personer mellan 20-74 år ingick för då blir det lättare att nå målet eftersom arbetslösheten är mer än den dubbla bland ungdomar. Tyvärr är detta scenario inte ovanligt, inte minst i politiskt styrda organisationer. Professor Lars Calmfors vid Stockholms Universitet kallade förslaget för en osmaklig lösning. Och jag håller med. Om man inte är beredd att stå upp för om man når sina mål eller inte har man heller ingen rätt att formulera dem.

Om författaren
Johannes Ingerby är delägare och målstyrningsexpert på The Information Company. Han har över 18 års erfarenhet av målstyrning, verksamhetsutveckling och strategisk förändringsledning.
johannes.ingerby@theinformationcompany.se
+46 734 44 55 90
LinkedIn
Relaterade inlägg

När ska du göra investeringen i målstyrning?
Petter Samuelsson väcker frågor om när en organisation faktiskt borde ta steget och investera i sin målstyrning, och varför. …
för 9 år sedan
Läs mer »

Vikten av agerbara mål
2018 är här och just nu är det många organisationer som är i startgroparna, för att kicka igång verksamhetsåret och en ny strategi för året. Jag läste…
för 5 år sedan
Läs mer »