Blogginlägg // Målnivåer
Stretcha inte ihjäl dig
för 5 år sedan
Av Christoffer Parmbäck
Att sätta stretchade mål gör att du presterar bättre - eller?
Det finns mycket forskning som visar på de positiva effekterna av att sätta stretchade mål. Tanken är att de ska verka motiverande och få organisationer och människor att vilja komma längre. Men det pratas inte lika mycket om riskerna, där de istället har en demotiverande effekt. För att få utväxling av stretchade mål är det inte bara att sätta 100 istället för 50, det måste göras med eftertanke.
Det är omöjligt att nå ett stretchat mål genom att fortsätta göra likadant som man gjorde innan. Minst en av två saker måste hända för att inte hamna på samma nivå som tidigare eller enbart fortsätta i tangentens riktning:
- Du gör samma saker som du gjorde tidigare, men du gör dem bättre
- Du gör andra saker, vilka är bättre än de du gjorde tidigare
Som med allt annat krävs resurser för att någon av punkterna ska kunna hända. Därför bör man inte lura sig genom att stretcha alla mål som finns, utan var selektiv och välj ut de allra viktigaste. Ingen kan göra allt, varken som organisation eller individ, så tillåt dig att prioritera.
Se även till att ha en realistisk bild av de förutsättningar målet sätts utifrån. Ett stretchat mål är inte bara att ta det senaste utfallet och sedan höja det, utan ibland kan även en negativ eller konstant utveckling vara stretchad. Om man har en negativ trend eller befinner sig på en minskande marknad kan det vara nog så svårt att lyckas hålla sig kvar på den nivå man ligger.
Så sätt stretchade mål, men tro inte att det räcker med att bara ta alla mål och höja dem till skyarna för att skapa resultat. Det är tyvärr svårare än så.
Om författaren
Christoffer är delägare och målstyrningsexpert på The Information Company. Han har under sina år på TIC hjälpt över 40 organisationer att nå sina mål, och är även ansvarig för vår onlineutbildning inom målstyrning
christoffer.parmback@theinformationcompany.se
+46 709 66 05 20
LinkedIn