Närmat sig visionen att besegra cancer
– Cancerfonden

Genom tydliga prioriteringar har Cancerfonden med hjälp av målstyrning skapat förflyttningar och närmat sig visionen att besegra cancer

+++
Ökad marknadsandel

Vi har verkligen vågat prioritera det som skapar STÖRST förflyttning och det som vi ska fokusera på kort sikt - för att få långsiktiga förflyttningar

Ulrika Årehed Kågström, Generalsekreterare Cancerfonden

Utmaningen

Cancerfonden är en oberoende ideell organisation med visionen att besegra cancer. Genom att finansiera ledande forskning, sprida kunskap om cancer och påverka beslutsfattare i avgörande frågor, arbetar de för att färre ska drabbas och fler ska överleva cancer.

Cancerfonden består av högt engagerade medarbetare där visionen att besegra cancer genomsyrar allas arbete. Därför är det viktigt att kanalisera detta engagemang till tydliga mål, till förmåga att fatta beslut och styra organisationen i vardagen utifrån visionen.

För att styra organisationen arbetade Cancerfonden före 2018 med en affärsplan som innehöll ett stort antal mål och aktiviteter – första gången vi sågs var det över 80 mål. Deras utmaning var att skapa ett tydligare fokus för att konkretisera visionen utan att direkt gå ner på aktivitetsnivå. Med så många mål hade de även hamnat i ett läge där avdelningarna arbetade lite för mycket i silos vilket lämnade utrymme åt förbättrat samarbete.

Cancerfonden hade även ett behov att börja arbeta mer datadrivet och mäta vilka effekter de åstadkommer på en kortare horisont. Forskning, kunskapsspridning och påverkan är aktiviteter där det kan ta lång tid att se effekt, vilket gjorde att det fanns ett behov att bryta ner verksamheten i agerbara mål på kortare sikt.

Saknade tydliga prioriteringar 

Lösningen

Det första steget var att ta fram en gemensam styrmodell för att tydliggöra hur alla avdelningar och deras strategier samspelar i resan mot att besegra cancer. Styrmodellen byggde på ett tillvägagångssätt för att kunna prioritera och fokusera på vad som är viktigast att förflytta och förändra här och nu. I en organisation med högt engagemang kan det ibland vara utmaningar i att prioritera.

Första året som Cancerfonden arbetade med målstyrning valde de att fokusera på prevention, det vill säga att öka kunskapen hos allmänheten om kopplingen mellan hälsosamma levnadsvanor och cancer. Detta är ett område där det fanns stor potential, men vid den tidpunkten var det bara en medarbetare som arbetade inom detta område. Genom att tydliggöra att ”under denna styrperiod är prevention prioriterat” fick samtliga medarbetare ställa sig frågan ”hur kan vi inom vår avdelning vara med och bidra till denna förflyttning”

För att kunna mäta sina framsteg valde Cancerfonden att både mäta de effekter de skapar men även drivare, det vill säga de insatser de gör för att åstadkomma dessa effekter.

Välja ut de viktigaste förflyttningarna

Resultatet

Cancerfondens resa med målstyrning har skapat resultat som gör skillnad, på riktigt. De första två åren de arbetade med målstyrning valde de att fokusera på att öka kännedomen om hälsosamma levnadsvanor och cancer, ett område som på förhand ansågs vara svårt att förflytta på kort tid. Genom att våga prioritera och arbeta strukturerat med målstyrning blev resultaten:

+ 5% i ökad kännedom om koppling mellan cancer och alkohol

+ 3% i ökad kännedom om koppling mellan cancer och övervikt

Genom åren med målstyrning har samtliga områden som Cancerfonden valt att fokusera på skapat mätbara resultat. Åren där nya insamlingsformer var prioriterat skapades det rekordhög insamling på 770 MSEK.

Förutom att se mätbara effekter har Cancerfonden även kunnat bygga en stark samarbetskultur där avdelningar arbetar tillsammans för att maximera effekterna av sina prioriterade områden, och där team över gränserna nu aktivt bidrar till visionen att besegra cancer.

Mätbara effekter

Tillbaka upp!

Något vi på TIC aldrig kommer glömma är vårt uppstartsmöte tillsammans med Cancerfonden Generalsekreterare, ekonomichef, HR-chef och affärsutvecklare. Vi var pirriga och nervösa att få arbeta med en så betydelsefull organisation och ville verkligen kick-starta vårt samarbete på bästa sätt. Tre minuter in i mötet har en av oss TIC:are (ingen namn nämnda...) spillt kaffe över hela bordet, heltäckningsmattan…. och ekonomichefen…

Vid vårt första möte med Cancerfondens generalsekreterare Ulrika sa hon: ”Vi har 80 mål idag – jag har svårt att se att vi någonsin kommer kunna ha färre än 10.” Fyra veckor senare hade vi tillsammans prioriterat ner dessa 80 mål till… ETT.

Två saker vi på TIC verkligen minns från arbetet tillsammans:

2.

1.

Se fler case

Vill du göra en liknande resa?

Ta kontakt med en av våra målstyrningsexperter så hjälper vi dig.

David Holmberg

VD/Målstyrningsexpert

Läs mer