Sommaren är över och hösten är här! Sommarmånaderna har som vanligt präglats av riktigt härliga dagar varvat med en del dagar med regn och rusk. När vädret var mindre bra passade jag på att titta på några av mina absoluta favoritfilmer, nämligen Sagan om Ringen-trilogin. I detta blogginlägg kommer jag beröra hur målstyrning faktiskt spelade en viktig roll i filmerna.
Att arbeta med målstyrning är ett ständigt lärande. Dels genom att kontinuerligt jobba med våra kunder och lära sig mer genom det rent praktiska. Sedan finns det givetvis mycket litteratur i ämnet, vilket ger en möjlighet att bygga på sin kunskapsbank ytterligare. Min kollega Johanna tipsade om boken ”Ensam är stark – åtta principer för framgångsrika team”, som berör några delar som vi ofta stöter på när vi är ute och hjälper våra kunder att nå sina mål.
Det som jag fastnade för var den del som berörde Sagan om Ringen-trilogin och hur Brödraskapet med Frodo i spetsen lyckades med sitt uppdrag om att rädda Midgård från den onde Sauron. Detta påminde mig mycket om hur vi på TIC arbetar med att sätta tydliga agerbara mål för att öka sannolikheten att nå målet. Författarna till boken beskriver att en av nycklarna för att lyckas var att teamet, i detta fall Brödraskapet, hade översatt sitt uppdrag till ett tydligt gemensamt mål att arbeta mot. Uppdraget, vilket kan liknas vid ett företags vision, var att rädda Midgård och dess invånare från ondskans makter.
Detta är dock ganska vagt. Vad behöver de göra för att rädda Midgård? Detta behövde konkretiseras för att Brödraskapet ska kunna agera på det. Visionen om att rädda Midgård behövde översättas till ett tydligt mål. Man gick därför från ”Rädda Midgård” till att ”Förstöra Ringen genom att kasta ner den i Domedagsklyftan”. Måluppfyllnaden går också att följa upp på ett objektivt sätt genom att göra det mätbart. Antingen är Ringen nedkastad eller inte. Genom att översätta uppdraget till ett tydligt mål blev det också mer konkret för Frodo och Brödraskapet hur de ska agera för att lyckas. Ageranden från deras sida blev att börja gå mot Mordor, vilket är det land som Domedagsklyftan ligger i.
Det går också att enkelt mäta och följa upp hur de lyckas med agerandet, dvs. att gå till Mordor. Frodo och hans vänner börjar med att gå från Fylke och har därefter satt upp vissa delmål på vägen, exempelvis byn Bri, Vattnadal och senare passet via Caradhras. I filmen kan man se att det uppstår vissa situationer, precis som det gör i vår värld, som gör att man måste korrigera hur man tar sig till målet. När saker och ting ändras blir det viktigt att snabbt kunna ställa om och hitta nya sätt att nå målet. Detta var exakt det som Brödraskapet gjorde när de valde att ta vägen via Moria istället för den ursprungliga vägen via Caradhras. På detta sätt fortsatte de tills de nådde slutdestinationen för sitt mål, nämligen Domedagsklyftan.
Frodo och hans vänner lyckades till slut med uppdraget “Rädda Midgård”. Detta genom ett tydligt gemensamt mål, ett tydliggörande hur de ska agera för att nå dit, samt att kontinuerligt följa upp hur väl de lyckas med agerandet. Sedan var de även ganska bra på att hantera svärd och diverse andra vapen vilket inte var till deras nackdel direkt…
Källa:
Henrikson, O. et al. 2017. Ensam är stark – åtta principer för framgångsrika team. Natur Kultur Akademisk.
Hur bra är din organisation på att arbeta med målstyrning och uppföljning?
Alla organisationer förtjänar en väl fungerande målstyrning. Prova på vår onlineutbildning kostnadsfritt!