Blogginlägg // Uppföljning, Styrning, Övrigt

Vikten av förtroende under semestern

för 4 år sedan

Av Erik Svedberg

Läs vidare ↓

Nu kan vi nog alla enas om att sommaren är här, och med den kommer också en efterlängtad semester för många. Semestern är ett tillfälle att logga ut, koppla av och ladda batterierna för en höst där allt förhoppningsvis har återvänt till det normala. Men med semestern kommer också en utmaning; hur loggar du ut och tar semester, på riktigt? Och varför är det så viktigt att du gör det?

Något som är vanligt förekommande är att du går på semester, men sedan fortsätter mailandet, ringandet och allt därtill – du är på semester men ändå inte. Det kan vara på grund av en oro att tappa kontroll eller hamna efter i arbetet när du väl är tillbaka. Det många förmodligen inte tänker på i den situationen är att det beteendet, normaliserar ett beteende som i slutändan kan komma att negativt påverka det arbete du och din organisation har gjort för att bygga upp er kultur inom organisationen och förtroende bland kollegor.

Det skickar signaler till kollegor att semester inte är semester på riktigt, att det inte finns tillit att de ska klara jobbet utan ditt överseende eller helt enkelt att du själv inte är organiserad nog för att bli klar i tid och således inte kan logga ut dig själv på semestern. Oavsett anledningen så kan det nöta på förtroende och kultur.

Förtroende och tillit ställs inte på prov enbart i semestertider, det är någonting man stöter på varje dag. Men det blir extra påtagligt under semestern när man verkligen är frånkopplad.

Så, vad kan du faktiskt göra för att undvika detta, så att både du och kollegorna kan ta den semester ni förtjänar? Det första och ganska självklara är att du behöver visa att du litar på kollegorna, på riktigt – att det inte finns några tvivel på att de klarar av uppgifterna medan du är borta. Men för att underlätta att nå den nivån av tillit och förtroende behöver ni som organisation också behöver ge er själva rätt förutsättningar – såväl under semestertider som till vardags.

I vår värld heter svaret en väl fungerande styrning och uppföljning. För om ni som organisation har en strategi som konkretiseras genom tydliga och agerbara mål, som i sin tur skapar en röd tråd genom hela organisationen där alla medarbetare vet vad som är viktigast och hur det går för oss – kommer vi få självgående medarbetare som väljer att agera i linje med vår strategi och våra mål. Då försvinner behovet av mikromanagerande och således minskar vi risken för de negativa konsekvenserna ovan, samtidigt som vi ökar nivån av förtroende och tillit.

Så med det sagt, slappna av under semestern, lägg undan telefonen och lita på att dina kollegor sköter det med bravur medan du är borta – och att du gör detsamma när det är deras tur att njuta av semestern!

 

Källa: https://hbr.org/2017/12/emailing-while-youre-on-vacation-is-a-quick-way-to-ruin-company-culture

Om författaren

Erik Svedberg arbetar som målstyrningskonsult hos The Information Company.

+46 731 58 93 82 LinkedIn

Behöver du hjälp?